Mieszkam w Rudniku nad Sanem

„Przędzelskie kaszaki” na podium!

Koło Gospodyń Wiejskich z Przędzela „Przędzelanki” zdobyło trzecią nagrodę w kategorii  – potrawy jarskie w konkursie  „Polska Wieś Smakuje”, organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Pierogi podane na brazowym talerzu. Obok brązowy dzbanek z białą cieczą czerwone kwiatki i rozsypana kasza

Przepis na „przędzelskie kaszaki” – czyli pierogi z kaszą jaglaną, wśród 330 nadesłanych zgłoszeń z całej Polski, wzbudził wśród jury szczególną uwagę, a ono z kolei nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych opisów była ogromna.

Każda praktyka kulinarna oceniana była według dziewięciu kryteriów merytorycznych. Należały do nich m.in.: charakter opisu zgłaszanej praktyki kulinarnej, jej historia, związek z regionem i społecznością lokalną oraz sposób jej kultywowania w działalności KGW. W ocenie jury było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne. Ponadto oceniano jak potrawa przyczynia się do integrowania społeczności lokalnej, do zachowania i rozwoju kultury wsi, ochrony dziedzictwa przyrodniczego, jak również do możliwego zwiększenia dochodu rolników lub KGW.

„Przędzelanki” za zdobycie trzeciego miejsca otrzymały 400 zł.

Serdecznie gratulujemy!

Poniżej przedstawiamy „królewski”, regionalny przepis zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Przędzelanki”:

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 8 dag sera białego
  • 8 dag masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany.

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki
  • ciepła woda
  • 2 łyżki oleju lub oliwy bezsmakowej
  • sól

Przepis i sposób przyrządzania farszu:

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z dodatkiem masła. Gdy kasza wchłonie mleko, stawiamy ja nad gotująca się wodą i parujemy do miękkości (dawnym sposobem było zawijanie kaszy w pierzynę).

Ugotowaną i przestudzoną kaszę wkładamy do miski i ubijamy z serem lub łyżką gęstej kwaśnej śmietany. Solimy do smaku i z tak przygotowanej kaszy lepimy pierogi. Pilnujemy aby farsz z kaszy nie ostygł, ponieważ wtedy będzie trudniej zlepić pierogi.

Przepis i sposób przyrządzania ciasta:

Zarabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników i odkładamy na ok. 10 min pod przykryciem, aby nie wyschło. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy placuszki, które wypełniamy jaglanym farszem. Pierogi gotujemy i podajemy gorące z leciutko zarumienionym masłem i posoloną gęstą śmietaną.

Smacznego!